Ajanvaraus

Ravitsemus

Ravitsemustieteen asiantuntijalta saat ajantasaista, tutkittua ja luotettavaa tietoa ravitsemuksesta sekä käytännönläheistä ravitsemusasiantuntijapalvelua. Urheiluravitsemuksen asiantuntijan palvelut Tampereen Urheilulääkäriasemalla soveltuvat kaikille kuntoilijoille ja tavoitteellisesti harjoitteleville. Ravitsemusasioita ja syömistottumuksia tarkastellaan erityisesti liikunnan ja urheiluharjoittelun vaatimusten näkökulmasta.

Palvelut

  • henkilökohtainen ravitsemusohjaus

Urheilijan ravitsemusohjauksessa voidaan

  • tarkistaa, että urheilijan tai ryhmän ravitsemuskäytännöt ovat sellaisia, että ne mahdollistavat palautumisen ja suorituskunnon kehittymisen omassa lajissa.
  • suunnitella kilpailujen ja erityistilanteiden ravitsemuskäytänteitä
  • auttaa urheilijaa saavuttamaan tai ylläpitämään lajille ominaista painoa
  • pohtia ravintolisien tarvetta ja käyttöä
  • auttaa syömiseen liittyvissä ongelmissa ja ehkäistä niitä.

Yksilöohjaus sopii

  • kaikille urheilijoille ja kuntoilijoille
  • erityisesti urheilijoille, joiden lajeissa painon merkitys on suuri (painoluokkalajit, esteettiset lajit)
  • erityisesti urheilijoille, jotka kärsivät ylirasitusoireista, ruoka-aineallergioista, huonosta palautumisesta tai syömiseen liittyvistä ongelmista.

Ravitsemusohjausta voidaan antaa myös pienryhmässä silloin, kun ryhmän ikä, harjoituksellinen taso ja tarpeet ovat samansuuntaisia. Pienryhmäohjauksessa voidaan keskittyä esimerkiksi saman lajin valmennusryhmän kilpailukauteen tai ulkomaanleiriin valmistautumiseen.

Ohjauksen sisältö

Urheilijan ravitsemuksen ohjaus on henkilökohtaista ja sen sisältö vaihtelee tarpeiden mukaan. Ohjauksessa huomioidaan erityisesti lajin vaatimukset sekä urheilijan ikä, koska ravitsemukselliset haasteet, tavoitteet, sisällöt ja toimintatavat voivat olla niissä hyvin erilaisia. Leirit, kilpailut ja matkustaminen asettavat omat haasteensa hyvän syömisen käytännön toteutukseen. Ohjauksessa saa palautteen syömisestään ja / tai ruokapäiväkirjasta sekä käytännön vinkkejä ja ohjeita oman ruokavalion toteuttamiseen. 

Ohjeet ravitsemusasiantuntijan vastaanotolle

Ravitsemuksen asiantuntijan käyntiin tulee varata aikaa noin 60 min ja seurantakäynteihin 45−60 min. Jatkokäynnit voivat olla lyhyempiä. Lääkärin lähetettä ei tarvita.

Ennen ravitsemusasiantuntijan vastaanotolle saapumista urheilija voi halutessaan täyttää ruokapäiväkirjaa 3−5 päivän ajan (lue täyttöohjeet). Ruokapäiväkirjaa tulisi täyttää heti jokaisen ruokailun jälkeen, koska syömisten muisteleminen jälkikäteen on hankalaa ja epätarkkaa. Ruokapäiväkirjan täyttäminen vastaanottoa varten ei kuitenkaan ole välttämätöntä. 

Konsultaatio, ravitsemuskoulutukset ja -luennot

Ota yhteyttä mikäli tarvitset luentoja, konsultaatiota tai opetusta urheiluravitsemuksesta tai sinulla on jokin kehitysidea, johon suunnittelet ravitsemuspalveluita.

Eväitä urheiluravitsemuksen asiantuntijalta

 Anna Ojala
 Anna Ojala
 ravitsemusasiantuntija
 urheiluravitsemuksen valtakunnallisen asiantuntijaverkoston koordinaattori (urheiluravitsemus.fi)
 elintarviketieteiden maisteri (EtM)


TaULA aamupala
TaULA eväätTaULA juomapullo 


Bookmark and Share